Πανεπιστήμιο της Νάπολη

Logo federico II

Το Πανεπιστήμιο της Νάπολης ‘Federico II’ (Ιταλία) είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στην Ιταλία και στον κόσμο, που αποτελείται από 13 σχολές και 82 τμήματα. Το πανεπιστήμιο αντιπροσωπεύεται από περισσότερο από 3.000 καθηγητές και ερευνητές, με 100.000 εγγεγραμμένους φοιτητές.

Ιδρύθηκε από τον Frederick II της Hohenstaufen, βασιλιά της Σικελίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του, στις 5 Ιουνίου του 1224 και θεωρείται το αρχαιότερο πανεπιστήμιο που έχει συσταθεί από τον αρχηγό του κράτους.

Το Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νάπολης ‘Federico II’ συγκεντρώνει περισσότερα από 120 ακαδημαϊκούς οι οποίοι συμμετέχουν σε ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών θεμάτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ομάδας  Επιχειρησιακής Έρευνας και Διαχείρισης Μηχανικής επικεντρώνονται κυρίως στην ανάπτυξη του μοντέλου βελτιστοποίησης και τις μεθόδους που εφαρμόζονται στους  τυπικούς τομείς της μηχανικής, όπως η εφοδιαστική και οι μεταφορές, η ενεργειακή διαχείριση, ο προγραμματισμός της παραγωγής, οι διαδικασίες καινοτομίας, με ιδιαίτερη μέριμνα για ζητήματα αειφόρας ανάπτυξης.

Ο ρόλος του UNINA στο έργο θα είναι να οδηγήσει την εξειδίκευση των αναγκών κατάρτισης.

Συμμετέχων προσωπικό

 

Prof. Giuseppe BrunoGiuseppe Bruno Ο Καθ. Giuseppe Bruno είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας και Μεθοδολογιών Επιστημονικών αποφάσεων στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης “Federico II” και καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης “Parthenope”.  Διδακτορικό στην Επιστήμη Υπολογιστών και Ρομποτικής (Πανεπιστήμιο της Νάπολης, 1994).

Είναι μέλος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και του Συμβουλίου, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νάπολης ‘Federico II’ και πρόεδρος των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στη Διοίκηση Μηχανικής.
Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ιταλικής ένωσης της Επιχειρησιακής Έρευνας (AIRO), της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για την Ανάλυση Τοποθεσίας και της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τις Μεταφορές.

O Καθ. Bruno είναι συγγραφέας πολλών εγγράφων τα οποία εμφανίστηκαν σε διεθνή περιοδικά και βιβλία και σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων, σχετικά με την ανάλυση τοποθεσίας, το logistics, τη μεταφορά και την ανάλυση πολλαπλών κριτηρίων.

Antonio Diglio

Ο Antonio Diglio είναι διδακτορικός φοιτητής στη Βιομηχανική Μηχανική του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II, όπου αποφοίτησε από το τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης το 2015. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως προβλήματα τοπικής ανάλυσης, διαχωρισμού και δρομολόγησης προβλημάτων. Συγκεκριμένα, εστιάζει στην εδαφική αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών. Επιπλέον, οι ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου ασχολείται με ποσοτικές μεθοδολογίες που υποστηρίζουν τη διαδικασία σχεδιασμού προγραμμάτων σπουδών στο πλαίσιο μιας συνεργασίας που περιλαμβάνει τόσο επιχειρήσεις όσο και ακαδημαϊκά ιδρύματα. Είναι συν-συγγραφέας άρθρων που παρουσιάστηκαν σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Ο Antonio Diglio είναι επίσης μέλος της Ιταλικής Ένωσης Μηχανικών Διαχείρισης (AiIG) και της Ομάδας Εργασίας EURO για την Ανάλυση της Τοποθέτησης (EWGLA).
Carmela Piccolo

Η Carmela Piccolo είναι επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II (Ιταλία). Τελείωσε το μεταπτυχιακό της στη Διοίκηση Μηχανικών το 2011 και το διδακτορικό της στη Διοίκηση Επιστήμης και Τεχνολογίας το 2014 στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κυμαίνονται στον τομέα των μοντέλων βελτιστοποίησης και μεθόδων εδαφικής οργάνωσης των δημόσιων υπηρεσιών (προβλήματα διαχωρισμού και εγκατάστασης), του εφοδιασμού (προβλήματα μεταφοράς), της διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων πολλαπλών κριτηρίων. Έχει αξιοσημείωτη εμπειρία στο GIS και στη θεωρία τοποθεσίας. Έχει συγγράψει και συν – συγγράψει ερευνητικά άρθρα, τα οποία δημοσιεύθηκαν σε διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος της Ιταλικής Ένωσης Επιχειρησιακών Ερευνών (AIRO), της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για την Ανάλυση της Τοποθέτησης (EWGLA) και της Ιταλικής Ένωσης Μηχανικών Διαχείρισης (AIIG).
Pierluigi Rippa

 

Ο καθηγητής Pierlugi Rippa είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νάπολης Federico II της Ιταλίας. Απέκτησε το διδακτορικό του από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Μηχανικών του Federico II. Έζησε μια περίοδο της ζωής του ως επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σικάγο, ΗΠΑ και στο Wayne State University στο Μίσιγκαν. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διετέλεσε πρόεδρος το 2014 της Παγκόσμιας Ένωσης Διαχείρισης Πληροφοριών και Τεχνολογίας.